Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2015 13:19 - ТРОЦКИ И...ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ!!!
Автор: pravoisvoboda Категория: Регионални   
Прочетен: 2346 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 12.08.2015 08:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



=


=


=


МИТОВЕТЕ ОКОЛО ЛЕВ ТРОЦКИ ·

imageМит 1  Лев Давидович Троцки е истинският автор и организатор на Великата Октомврийска социалистическа революция

Този мит се появява в периода на жестоките спорове в средата на 1920-те години между привържениците на Троцки и Сталин.

Троцки не е бил главният автор на Октомврийската революция, но без съмнение е бил един от ключовите организатори на локално ниво – в Петроград. Той бил председател на Петроградския Съвет, паралелния орган на властта точно в момента, в който Временното правителство било свалено завинаги. Да, имайки предвид заеманата от него длъжност, Троцки имал пряко отношение към подготовката и осъществяването на революцията, но само в един град, макар той да бил столицата на Русия.

Триумфалното шествие на Съветската власт се случило на базата на идеите и под ръководството на Ленин.

Самият Сталин подчертава локалната роля на Троцки през 1917 г.:

“…Троцки не е имал и не е могъл да има никаква особена роля в Октомврийското въстание, защото, бидейки председател на Петроградския Съвет, той е изпълнявал само решенията на партийните инстанции, които ръководели всяка крачка на Троцки”.

Това е истината. Не троцкистките, а ленинските “Априлски тезиси” залегнали в основата на тактиката и стратегията на болшевиките. Ленинските тезиси позволили на болшевиките умело да се възползват от буржоазната Февруарска революция и да я превърнат в пролетарска – в Октомврийската. По това време Троцки бил на път за Русия – той пристигнал в Петроград на 4 май.

Извод: Троцки не е могъл да изложи и реализира тезисите си през април 1917 г., дори ако го причислим към списъка на великите теоретици и брилянтни политици, за какъвто е смятан Ленин.

imageМит 2  Лев Троцки е поръчал убийството на Сергей Есенин.

Тази легенда се ражда около десет години след убийството на самия Троцки. През 1920-1930 г., когато са били все още живи хората, които познавали Сергей Есенин, никой не е имал ни най-малко съмнение, че великият поет през нощта на 28 декември 1925 г. сам е приключил със себе си. Вероятно смъртта му е била трагична случайност, искал е само да поизплаши приятелите. Но, да, Есенин се е самоубил.

Затова в периода на процесите над троцкистите, когато Троцки бил обвиняван почти във всичко, никой не заподозрял Лев Давидович в съпричастност към случилата се в ленинградския хотел “Англетер” трагедия. Всички знаели за пристрастието на Сергей Есенин към алкохола.

Започнали да твърдят за съпричастността на Троцки към смъртта на Есенин уж заради обидата, която поетът нанесъл с произведението си “Страната на негодниците” към близкия до Троцки бивш ляв есер Яков Блюмкин.

imageДа, Есенин смятал, че някой иска да го убие и не скривал опасенията си от близките приятели Анатолий Мариенхоф и Волф Ерлих, но едновременно с това поетът правел опити сам да приключи със себе си.

Затова и тогавашните криминалисти не се усъмнили в самоубийството на Есенин.

Есенин смятал да се обеси, но по някакви негови причини решил това да се случи в Петроград, взел доста вещи със себе си и обещал в кореспонденцията си да се срещне с адресата на писмото след завръщането си.

Ето какво се случило в последните години от живота на Есенин: последните две години от живота си поетът прекарва в постоянно пияно състояние, но тогава пише и някои от най-известните си стихотворения. В началото на 1925 г. се жени за четвърти път за София Толстая, внучка на Лев Толстой, но скоро се налага да бъде приет в болница. Излиза и заминава за Санкт-Петербург по Коледа. Отсяда в хотел „Англетер“ и там прерязва вените си, пише прощално стихотворение с кръвта си и го предава на приятел, който е бил с него в нощта преди края – Волф Ерлих. На следващия ден е намерен обесен.

Ако ставаше дума за обикновен човек, всички тези подробности биха изглеждали твърде подозрителни, но Есенин бил човек от друга порода – той бил в състояние да драматизира дори собственото си самоубийство, при това максимално. Не е случайно, че прощалното си писмо до В. Ерлих чрез легендарното си стихотворение “Довиждане, приятелю, довиждане” Есенин го написал с кръв. Проведената през 1990 г. експертиза потвърдила, че писмото наистина било написано от Есенин.

image

Красная Площадь, Троцкий Лев Давидович 1918 год

Мит 3  Троцки предлагал друг модел на социализма, по-демократичен от този, който бил реализиран в СССР

Всъщност, нищо подобно не било предлагано от Троцки.

Дори точно обратното – той виждал страната като един огромен военен лагер, а цялата икономика на държавата трябвало да бъде реализирана чрез огромна “трудова армия”.

Ето каква била алтернативата на троцкистите, която се излагали пред болшeвиките: не знам по какъв друг начин, но този не ми харесва.

Първоначално троцкистите не харесвали ленинския НЕП, много от тях виждали в него отстъпление от каноните на марксизма. В края на 1920-те години, когато Сталин започнал енергична колективизация и индустриализация на страната, вътрешнопартийните опозиционери започнали да тръбят, че държавата няма да издържи на такива темпове, а селяните масово няма да влязат в колхозите. Действителността показала точно обратните резултати. Страната се развивала със стремителни темпове до началото на Втората световна война, а колхози били създадени практически навсякъде. Сами разбирате, че това нямало как да се случи САМО и ЕДИНСТВЕНО чрез бой, бой, насилие, насилие и прочие. Това били милиони хора. Да, имало е несъгласни, но, както е логично даimageсе мисли, болшинството от населението е било напълно съгласно с колективизацията. В противен случай тя нямаше как да бъде осъществена практически в цялата страна.

С една дума, болшевиките направили това, което били планирали.

До самия си край Троцки изобщо не се съмнявал, че сталинското ръководство е извратило целите и задачите на Великата Октомврийска социалистическа революция. Народът явно не бил на нужното ниво, за да подкрепи точно тези болшевики, според Троцки, които трябвало да подкрепи. Ето какво казва самият Троцки по темата:

“Създадената от болшевиките държава, – пише той в статията си “Сталинизъм и болшевизъм” отразява не само мисълта и волята на болшевиките, но и културното ниво на страната, социалния състав на населението, натиска на варварското минало и не по-малко варварския световен империализъм”.

imageИзлиза, че социализмът е трябвало да се строи в някакви стерилни условия, където нямало никакви вътрешни противоречия, никакви особености на манталитета и културата на народите, населяващи територията на страната, никакво външно влияние. Както е повече от ясно, такъв стерилитет липсва дори в аптеките.

“Същността на троцкизма, – отбелязва по този повод Сталин в Политическия отчет на 16 Конгрес на ВКП (б), – се състои преди всичко в отричането на възможността да се построи социализъм в СССР със силите на работническата класа и селячеството”.

Да, троцкистите не вярвали, че Русия може да стане социалистическа, но тя станала такава. И точно като социалистическа държава победила фашизма и дори изпратила първия човек в космоса…

 

Мит 4  В емиграция Троцки изоставил политиката и не се опитвал да свали ръководството на СССР

imageЛегендата се появила, за да докаже пълната неоснователност на процесите над опозицията в СССР през 1936-1938 г. Някои стигат до абсурда на твърдението, че Сталин уж страдал от параноя и затова спретнал напълно необосновани репресии. Дори изпратил на стария си добър приятел Лев Троцки убиец, докато последният тихичко си живеел в Мексико, отглеждал зайци и не мислел за нищо друго, освен за зайците.

Всички сведения за това, че Троцки многократно се опитвал да се свърже с привържениците си в СССР и бил готов да пожертва всичко, за да започнат империалистическите държави война срещу СССР, всичко това уж били измислици на следователите от НКВД. Така излиза.

Странно е само това, че всички тези “измислици” по поразителен начин съвпадат с текста, който самият Троцки витиевато (а не директно, както сведенията на НКВД) написал в паузите между храненето на зайците. В статията си “СССР във война” Троцки пише следното:

“Ако тази война предизвика, както ние твърдо вярваме, пролетарска революция, те неизбежно ще доведе до сваляне на бюрокрацията в СССР и ще възроди съветската демокрация на значително по-висока икономическа и културна база, отколкото през 1918 г.”.

imageРазбира се, под “пролетарска революция” тук се разбира дворцов военен преврат, под “бюрократите на СССР” се разбират милионите комунисти-сталинисти, а под “съветска демокрация” се разбира еднолична власт, още по-жестока от времената на военния комунизъм.

Троцки имал свои хора вътре в СССР, което самият той откровено признава в същата тази статия, наричайки ги “привърженици на IV Интернационал”. Те, според него,

“съхраняват своята политическа самостоятелност, борят се по време на изборите в съветите и заводските комитети за тяхната пълна независимост от бюрокрацията, водят революционна пропаганда в дух на недоверие към Кремъл и неговата местна агентура”.

Това казва Троцки по повод троцкистите на територията на Западна Белорусия и Украйна, които влезли в състава на СССР през септември 1939 г., но напълно вероятно такива е имало и в други региони.

Между другото, ето каква казва отново самият Троцки по повод уж напълно фалшифицираните процеси срещу неговите привърженици:

“Ние сме за независима съветска Украйна. Ако белорусите сами поискат това, за съветска Белорусия”.

Още по-парадоксално е, че позицията на тогавашната троцкистка опозиция съвпада с мнението на настоящата “пета колона”:

“Кремъл няма никаква историческа мисия. Ние бяхме и си оставаме срещу завземането от Кремъл на нови области”.

Разликата е само в това, че тогава става дума не за Крим, а за гореспоменатите Западна Белорусия и Западна Украйна.

Мит 5  Троцкистките идеи са популярни и до днес в световното ляво движение.

С вярата в митичната перманентна революция троцкизмът приключил дълго преди Рамон Меркадер да започне да ухажва секретарката на Троцки. Извод: да се твърди, че съвременните троцкистки организации и до днес са привърженици на идеята за перманентата революция и затова са троцкистки, е повече от нелепо.

Но ако се имат предвид опитите да се скрие дребнобуржоазната същност зад лява фразеология, както и неспирната критика към държавния комунизъм, то да, троцкизмът и до днес си е жив и здрав, а и дори на някои места има победи.

Колкото и странно на пръв поглед да ви изглежда, в световното ляво движение това е СИРИЗА в Гърция. Сами видяхме гръмките изявления и обещания преди идването на власт, а после сами видяхме и спукания балон. Обещаваха да изкарат Гърция от НАТО, а всъщност не посмяха дори да напуснат евро зоната. Гърция си остана част от империалистическата ж.п. линия на Европейския съюз. СИРИЗА дори не блокира санкциите срещу Русия, макар уж лявата партия да знае прекрасно, че дошлите на власт в Украйна бандеровци са къде-къде по-опасни от гръцките неонацисти от “Златна Зора”…

Излиза, че волно или неволно съвременните неотроцкисти потвърждават скритата прокапиталистическа същност в идеологията на своя прародител.

Има един извод, направен от Сталин в статията му от 1931 г., “За някои въпроси от историята на болшевизма”, в която той казва:

“Троцкизмът е предният отряд на контрареволюционната буржоазия”.

Дали някой ще има предвид извода на Сталин или не, това по същество няма никакво значение.

Но е хубаво човек да има трезв поглед върху действителността, а не да витае в илюзиите на собствения си превод.

Петя Паликрушева

..........................................................



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. pravoisvoboda - “Същността на троцкизма, – ...
09.08.2015 13:33


“Същността на троцкизма, –

отбелязва по този повод Сталин в Политическия отчет на 16 Конгрес
на ВКП (б), –
се състои преди всичко в отричането на възможността
да се построи социализъм в СССР
със силите на работническата класа
и селячеството”.

Да, троцкистите не вярвали,

че Русия може да стане социалистическа,
но тя станала такава.
И точно като социалистическа държава
победила фашизма и дори изпратила първия човек в космоса…
цитирай
2. appen13 - Жалко, че в този прекрасен анализ са пропуснати основни факти.
09.08.2015 14:06
Когато се анализира живота и дейността на крайният РУСОФОБ Лейба Давидович Бронщейн, задължително трябва да се проанализира и неговия ментор и идеологически гуру Александър Парвус (Израил Гелфанд, 27 август 1867 — 12 декември 1924),истинския инициатор, идеолог и финансист на Октомврийския преврат. А също и американския банкер от еврейски произход Яков Шифт(негов племенник е, каква "изненада", председателя на Совнаркома и фактически човек № 2 в Съветска Русия и генсек на болшевишката партия Йешуа-Соломон Мовшевич, по-известен като Яков Свердлов !!!) финансирал лично Троцки, троцкистите и Октомврийската "революция" в Русия.
И е пропуснат най-острия пряк сблъсък между Троцки и Коба през есента на 1922 г., когато евреите в Политбюро на болшевишката партия, начело с Троцки, грубо нарушават партийния устав и приемат Еврейската комунистическа партия на Русия, като колективен член на партията. Единственият който се противопоставя е Сталин и само омразата на Каменев и Зиновиев към Троцки, го спасява от отстраняване като член на Политбюро. В този момент става ясно, че Надежда Крупская се е съюзила с Троцки, защото тя съзнателно не предава в Политбюро гневното писмо на тежко болния и практически изолирания от управлението на Съветска Русия и болшевишката партия Улянов-Ленин, срещу това незаконно решение и много грубо нарушение на устава на ВКП
/б/ и партийната дисциплина.
цитирай
3. pravoisvoboda - Мит 5 – Троцкистките идеи са попу...
09.08.2015 23:54
Мит 5 – Троцкистките идеи са популярни
и до днес в световното ляво движение.

С вярата в митичната перманентна революция троцкизмът
приключил дълго преди Рамон Меркадер
да започне да ухажва секретарката на Троцки.

Извод: да се твърди, че съвременните троцкистки
организации и до днес са привърженици
на идеята за перманентата революция и затова са троцкистки,
е повече от нелепо
цитирай
4. lidislidis - Благодаря за историческата тема и реализацията в постига Ви!
12.08.2015 20:17
Научих неща, които не знаех! Снимковия документален материал ме впечатли , не бях го виждала досега. Лек ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pravoisvoboda
Категория: Регионални
Прочетен: 349439
Постинги: 105
Коментари: 389
Гласове: 5241
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930